Wanneer je in Duitsland wilt gaan wonen, dan is het verstandig een aankoopmakelaar te zoeken die in de grensstreek van Duitsland opereert. Over het algemeen is het namelijk zo dat je bij een Nederlands/Duitse makelaar beter geholpen wordt dan bij een volledig Duitse makelaar. In Duitsland kan namelijk iedereen makelaar worden zonder certificaat of andere creditering.

Bij het kopen van een huis in Duitsland zijn dezelfde aspecten van toepassing als in Nederland, maar dan nét even anders. Zo gaat het onderhandelen anders, worden financieringen op een andere manier geregeld en zijn de notariële aktes ook compleet anders dan in Nederland. Echter, een goede makelaar loodst zijn klanten zonder enige moeite door het hele proces.

Wonen in Duitsland

Het wonen in Duitsland verschilt weinig van het dagelijkse leven in Nederland, hoewel er natuurlijk altijd kleine differentiaties zijn. Als je Nederland bureaucratisch vind, dan kan je de borst vast nat maken. Duitsers zijn zo mogelijk nóg bureaucratischer ingesteld. Het is van groot belang de taal te leren. Duits is geen heel moeilijke taal, maar wel essentieel in de dagelijkse omgangsvormen. De taal niet leren geeft risico op een sociaal isolement, en het vinden van een baan in Duitsland wordt een stuk moeilijker.

Er zijn natuurlijk ook een groot aantal positieve punten te onderkennen aan Duitsland. Over het algemeen is de verhuizing naar Duitsland ingegeven door financiële motieven. De huizen zijn namelijk een stuk goedkoper bij de buren! Maar, dit geldt niet alleen voor de huizen. Dagelijkste boodschappen, auto’s, brandstof.. op bijna ieder gebied is het leven in Duitsland beter betaalbaar. Ook wanneer je in Duitsland je geld verdient hou je meer geld in je portemonnee. Het maximale belastingtarief ligt bijvoorbeeld op 42% vanaf een jaarinkomen van €250.731 per jaar. Een stuk gunstiger dan het bijzonder hoge tarief van 52% in Nederland.