Wonen in Duitsland is voor steeds meer Nederlanders een serieuze optie wanneer het aankomt op verhuizen. Waarom ook niet? Ons grote buurland wordt door het huidige economische klimaat in Nederland steeds aantrekkelijker! Inmiddels wonen er 115.000 Nederlanders in Duitsland en vertrekken er ieder jaar honderden mensen naar de buren. Maar waarom?

Wonen

Voor de prijs van een treurig rijtjeshuis in Nederland koop je in Duitsland een mooie woonboerderij. Mocht je zelf een huis willen bouwen dan is Duitsland ook perfect. Bouwgrond is aanzienlijk goedkoper. 300 euro tegen 70 euro in Duitsland. Ook zijn er minder strenge regels met betrekking tot ontwerp en plaatsing van het huis. Er zijn voldoende (Nederlandse) horrorverhalen te vinden van draconische gemeente regels die bijvoorbeeld verplichten een raam te plaatsen in een blinde muur.

Hypotheekrente ligt gemiddeld een dikke procent lager door de bevolkingskrimp en het grote aanbod woningen. Daarnaast zijn de gemeentelijke belastingen een schijntje vergeleken met de bedragen die ze in Nederland durven te vragen.

Autorijden

Auto’s en autorijden is in Duitsland veel goedkoper. Zo betaal je geen BPM voor auto’s. Een auto van 30.000 euro wordt dan al snel 6000 euro goedkoper! Wanneer je emigreert en de auto meeneemt is het zelfs mogelijk om BPM terug te vragen. Daarnaast is de brandstof een stuk beter betaalbaar in Duitsland. Geen wonder dat steeds meer grensstreekautomobilisten over de grens tanken! Nadeel aan het ontbreken van BPM en de lagere wegenbelasting is dat de wegen slechter zijn.

Sociaal

Geheel persoonlijk, maar ik voel mij veiliger in Duitsland. Het gevoel dat je soms in Amsterdam bekruipt heb ik nimmer over de grens gehad. Jongeren gedragen zich en het percentage allochtonen ligt lager dan in Nederland. Erg prettig is tevens de gezondheidszorg in Duitsland. Er zijn nauwelijks wachtrijen en je wordt uitgebreid geholpen. Ook preventief!

Al met al kan je concluderen dat het wonen in Duitsland heerlijk is. Ja, er zijn nadelen te ondervinden. Echter, het aantal voordelen weegt zeker op tegen deze mindere aspecten!